Het geheim van smaak en smaken

Smaak is van iedereen. Een smaak is goed, verrukkelijk of …. niet zo lekker. Heb jij of je kleine spruit een favoriete smaak? Wat de èèn lust, lust de ander niet. Smaken verschillen. Maar weet jij eigenlijk genoeg over smaak? En leer jij jouw kindje een smaak ook proeven? Want smaken is vooral de tijd nemen om een smaak te leren kennen. Dat weet je vast wel, maar hoe zit het met jouw kleine schat? Kennen jullie het geheim van de zeven smaken al? Beste Vriendjes ontdekte een geweldig boek over smaak: Smaakspoken. Een boek dat van jouw etertje misschien wel een smaakgenieter maakt.

Zoet, zout, zuur

Smaken, er zijn er veel. Mèèr dan je denkt. Zoet, zout of zuur kennen we allemaal wel. Maar er is mèèr. Niet voor niets doen koks iedere keer weer hun stinkende best in de keuken. Net als pappa’s en mamma’s voor hun kinderen. Een snufje van dit en een vleugje van dat. Als de smaak maar goed is. Vergeet ook niet de boel leuk op te dienen. Met wat kleur en een leuk servies! Dat helpt ook mee aan liefde voor eten, voor jou en je spruit.

Smaakspoken

Het boek Smaakspoken vormde de voedingsbodem voor deze blog. Een boek met superleuke tekeningen, waarin je samen met je kind op een leuke manier ontdekt welke smaken er allemaal zijn. Door de ogen van nieuwsgierige Puck. Een meisje dat alle smaken wil proeven en leren kennen. Haar pappa Maro heeft een restaurant. Puck doet niets liever dan pappa helpen in de keuken. Pappa Maro echter vindt haar te jong. ‘Je bent er nog niet klaar voor’, zegt pappa Maro, ‘Jij kan nog niet proeven, Puck’, vervolgt hij erachteraan.

Woedend is Puck als ze dat hoort. Daar moet ze iets aan doen.

Op ontdekking

Samen met poes Umi beleeft Puck avonturen en ontdekt het geheim van dePuck-schrikt-van-ChiliWily zeven smaken. Alle smaken komen tot leven in het boek door de prachtige tekeningen en verhalen. Ze ontmoet Jeju die opduikt uit zee. Hij vertelt haar dat zout alles meer smaak geeft. Neem je er echter TEveel van, dan heb je liters water nodig om je dorst te lessen. Chili Wily  - die eruit ziet als een rode peper - staat soms vurig in brand en Chef Azid is hip en cool. Al dansend maakt hij eten klaar en creëert zo weer allerlei nieuwe smaken.

 

 

Er is niet slechts zout, zoet of zuur dat op tafel ligt, leert Puck. Haar ontmoeting met Elia, Ikeda en Sopropo legt andere smaken bloot. Olie geeft energie en bitter maakt bemind. En zo speurt Puck langs de vele smaken om uit te komen bij mamma; haar grootste leermeester. Die ze iedere dag ook zo mist.

 

 

Smaken zijn als gevoelens

Smaken, we hebben ze allemaal nodig. In al haar variaties. ‘Smaken’, zegt mamma, ‘zijn net als gevoelens. Met maar èèn gevoel - zoals blij, boos of verdrietig - is het leven saai.’ Zo is het ook in de wereld van de smaken, leert Puck van haar moeder. ‘We hebben meer smaken nodig om van iets te houden. Als er balans is, dan proeft het goed,’ zegt mamma. En Puck hangt aan haar lippen.

Het geheim van de zeven smaken.

Ga je mee op ontdekking?
Proeven en speuren naar smaken en hun geheimen.
Wie weet ontdek je iets nieuws. 

Trouwens, wat is jouw favoriete smaak? Jouw favoriete gerecht? Durf jij ons dat te vertellen?

Dat doe je eenvoudig door Beste Vriendjes een bericht  te sturen waarin je vertelt wat jouw favoriete smaak of gerecht is. Gewoon in een paar zinnen met jouw verhaal van waarom dat zo is. Vinden wij superleuk om te horen en jij maakt hiermee kans op het boek Smaakspoken van Daan Faber en Josè Luis Garcia Lechner. Want dat dit een fantastisch leuk boek is voor kinderen, dat weten wij zeker. Dat smaakt naar meer.

Onder alle inzendingen verloten wij een exemplaar van het boek:
Smaakspoken, het geheim van de zeven smaken.

En nee, niet zomaar een exemplaar; een gesigneerd exemplaar. 

Doe je mee?

 

© 2014 - 2021 Beste Vriendjes | sitemap | rss